Wax ne işe yarar,gereklimidir?
Merhabalar,acemiliği yeni attım snowboard'da,açıkçası kiralıkta nekadar güvenilir olsa bile başkalarının giydiği ayakkabıyı giymek,tam olmayan ayarlar vs, sebeplerden zevki doruklarda yaşayamadım,içimde ugde kaldı,bu sebepten kendi takımımı almaya karar verdim...
Kiloyu yaz tatilinde sabitliceğimden onlar sonraki evre,sizlere sormak istediğim,bu wax'lama olayı tam olarak nedir ?
Yani sürekli bakımı olur tamam,yaparım veya yaptırırım bi şekilde,ama waxlamak board'ın performansını etkiler vs. gibi şeyler okudum...
[b]Sizlere sormak istediğim zor bieşy mi bu bakım,yapmazsam ne olur,çizilme durumunda neler yapabilirim,yada ne gibi tehlikeleri var?[/b]
Kartepeye çıkmam 40dakika sürüyor,o yüzden kira olayıyla satın almaktan pahalıya geliyor,bu sene başlamama rağmen 400liraya yakın kira ödedim :) hem pantolonu bedenime göre bulamadığımdan sorunlar oluyor...
[color=red]Şimdiden teşekkürler 8)[/color]
Ynt: Wax ne işe yarar,gereklimidir?
waX bir dolgu maddesi değildir. katı waxı veya parafini kuru kuru boarda veya kayağa sürerseniz faydası değil zararı olur. Ancak likid amatör waxlar ütüsüz olarak uygulanır.
Ütü waxını uyguladıktan sonra , plastiğin emmediği üstte kalan bütün fazla wax elden geldiğince waxın sertliğine göre bir fırçayla fırcalanır . Kayak ve boardlar ne kadar çok sık waxlanırsa performansı o derece artar.
waxlar hava , kar ısısı ve havadaki neme göre farklı farklıdır.en önemlisi doğru waxı doğru ütü derecesinde kullanmaktır. waxın özelliğine göre gereğinden fazla yüksek ısı derecesi kullanımı hem waxın yanmasına hemde tabandaki plastik bazlı yüzeyin yanmasına va geri dönülmez zarar görmesine neden olur. Çok düşük derecede uygulanması da vaksın plastik tarafından tam emilmemesine dolayısıyla waxın tabanın içine işlememesine neden olur. uzman olmayan kişiler waks yapmamalıdır .
Bir kaç hafta önce Kayaklarımı waxladım. Oldukça yıpranmış oldukları için performansı çok fark etti. Acemi olmama rağmen 10 dakikada bitti. (Bu süreye waxın sertleşmesi için gerekli 30 dk. bekleme süresi dahil değil) Çok zor bir işlem değil, ancak evde yapmanızı tavsiye etmem. Mümkünse garaj yada balkonda deneyin. Gerekirse tecrübelerimi anlatabilirim. Ama şu anda bunları yazabilecek kadar vaktim yok, ayrıca eminim sitede benden daha tecrübeli ve konu ile ilgili daha geniş bilgiye sahip arkadaşlar vardır.
WAX işlemi hem board hemde kayaklar için gereklidir.Altta oluşan çizik ve oyukların doldurulması için kullanılır.
Yapılmaz ise en iyi ihtimalle kayağın (veya board'ın) performansı düşer.En kötü ihtimalle ise, derin oyuklar wax yolu ile tamir edilmezse ileride çatlamaya sebep olur.
Malzemenizin uzun ömürlü ve performanslı kullanımı için son derece gereklidir.
Uygulama sıklığı ise derin oyuklar yok ise sezonda bir kez yeterlidir.Fakat oyuk varsa hemen uygulamada çok fayda vardır.
Malzeme satan bir çok mağaza bu hizmeti vermektedir.Kendiniz yapmak isterseniz o ayrı...biraz daha bilgi toplamalısınız.
Dağlarda 24235435346 cm kar oluyo neden çığ düşmüyo ? çünkü kar tanesinin yapısı dolayısıyla kar, kar üstünde kaymaz. yani snowboard, kayağınızın altında derin çizikler olduğunda kayarken o çiziklerin içine kar dolar ve hızınızı keser.
işte wax bu işe yarıyo ve gereklidir =)
Vax ile dolgu maddesi iki ayrı şeydir ve sık sık karıştırılıyor. Vax ile kayak ya da boardun altındaki çizik ve oyuklar kapanmaz, o dolgu maddeleriyle yapılır.
Aydin ile Aylin i karıştırınca tatsız bir hitap şekli olmuş, kusura bakmayın. 45 inden sonra gözlük takmamaya çalışıyorum ama alacaz sonunda anlaşılan.
Dostlar çok Teşekkürler ilginiz için ;)
Dediğim gibi,kiralama neakdar iyi,güvenilir olsa bile insanın kendi takımı gibi olmaz hiç bişey ;)
Yaz tatiline doğru almayı planlıyorum,şimdiden araştırmalara başladım,ne nedir,ne değildir öğreneyim bileyim,herşey board üstüne binip gitmek demek değil sonuçta,işin inceliklerini bilmek,kullanabilmek gerek ;)
koray_k ; öğrenmek için yaza kadar vaktim var,zaman problemi olmaz , uygun olduğunda yazabilirsen memnun olurum :)
g.kaan ; uzman olmayan kişiler derken,peki bu konuda nasıl uzman olunur,yani tecrübe için ne yapmak gerek,açıkçası board yakacak kadar kesem açık değil ;)
Aydin_Diricanli ; bazıları wax için mümkünse her günlük kullanımda uygulansın gibisinden şeyler demiş , bukadarı aşırı gibigeldi bana?
Şahsen karda kaydığımda çizik olmaz? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum,çok iyimserim? :)
penguentepe yada istanbula gittiğimde yaptırabilrim,ama her durumda buralara ulaşamam :) o yüzden kendim de bilmek istedim ;)
jnn ; olayın mantığını çok güzel anlatmışsın,sağol :) merak ettiğimde bi kısım buydu zaten...
ayla hanım,peki wax - dolgu maddesi arasında farkı tam olarak açıklayabilir misiniz?
[quote=serhat_katliam ]
Şahsen karda kaydığımda çizik olmaz? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum,çok iyimserim? :)
[/quote]
Pistteki açıklıklar, taşlar, otlar, telesiyeje binişler, ufak tefek çarpışmalar bord/kayağın çizilmesi için yeterde artar bile.
Bazı board'ların önünde ve arkasında 3vidayla bağlanmış,plastik bariyer gibi şeyler gördüm,işe yarar şeyler mi bunlar?
kupeli ; anladım,her türlü wax işlemi ve senede en az 1dolgu ile kaplama olcak anladım ben burdan , kilomun 110 olduğunu düşünürsek bu taşlar derin çizikler oluşturabilir :)